Yatırım Teşvik Belgesi Devri Nasıl Yapılır?
Yatırım teşvik belgesi alındıktan sonra yatırımcılar büyük sorumluluklar ile karşı karşıyadır. Yatırımın yapılacağı beyan edilmiş olup, alınması planlanan makine ve teçhizat da bu beyanlar içerisinde yer almaktadır. Makineler alındıktan sonra bu makinelerin satılabilmesi için çok katı kurallar vardır. Bu makinelerin satışı için bir yöntem devir edilmesidir.
Makinenin devir edilebilmesi için öncelikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden izin alınmalıdır. Bu izin için de belirli kurallar bulunmaktadır. Devre konu olan makine ve teçhizat yine teşvik belgesine sahip bir yatırımcıya devir edilebilir. Bu makinenin satışı belge konusu yatırımın bütünlüğünü bozmamalıdır. Yani bu makinenin alınmaması durumunda da yatırımın tamamlanabileceği ispatlanmalıdır. Yatırımın yarım kalarak çalışamaz hale gelmesi gündemde ise bu devir işlemine izin verilmemektedir.
Peki Yatırım Teşvik Belgesi Devri Nasıl Yapılır? Bir diğer devir yöntemi ise belgenin tamamıyla yani bütün hak ve sorumlulukları ile birlikte devir edilmesidir. Bu çeşit devir firmanın başka bir firma ile birleşerek ünvanının değişmesi durumunda da yaşanabilmektedir. Bu çeşit devir işlemlerinde belge üzerindeki firma bilgileri değiştirilerek tüm yatırım alıcı firmaya devir edilmektedir. Burada önemli olan husus devir anına kadar alınmış olan makine ve teçhizat ile bina ve inşaat yeni yatırımcıya devir edilmelidir. Yani satışı yapılmalıdır. Satış yapılırken devir faturasında KDV eklenmemelidir. Öncelikle Bakanlıktan devre ilişkin onay alınmalı, sonrasında faturalar kesilmelidir.
Teşvik belgesi üzerinde ünvan değişikliği yapılarak yapılan devir işlemleri ile belgede kullanılmış olan bazı destekler yeni yatırımcıya aktarılamayabilir. Bu nedenle bu tür işlemler için alanında uzman danışmanlarla çalışılması önemlidir.
Devir işlemleri konusunda detaylı bilgi yer alan sayfamız linkte yer almakta olup, sorularınız için uzman Teknik Teşvik ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.