Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Gümrük Vergisi Muafiyeti Nedir?

Yatırım teşvik belgesi sahibi olan firmaların yatırımları kapsamında kullanacakları ve ithal olarak temin edecekleri makine teçhizat, iş makineleri, bilgisayar, yazılım gibi yatırım mallarının Gümrük Vergisinden muaf tutulması olarak uygulanan bir destek unsurudur. 

Yatırım teşvik belgesi kapsamında Gümrük Vergisi Muafiyeti, yatırım maliyetlerini düşürerek yatırımcılara destek sağlamayı amaçlar. Bu sayede, yatırım yapmak isteyen firmaların maliyetleri azalır ve yatırım yapmaları daha kolay hale gelir. Ayrıca, yatırım teşvik belgesi sahibi olan firmaların makine ve teçhizata erişiminin kolaylaşması da amaçlanır.

Gümrük Vergisi Muafiyetinden yararlanmak için, yatırım teşvik belgesi sahibi olmak gerekmektedir. Yatırım teşvik sisteminde belge alabilen tüm yatırımlarda ithal olarak temin edilecek makine ve teçhizat var ise Gümrük Vergisi Muafiyeti desteği bulunmaktadır. Teşvik belgesi alındıktan sonra KDV İstisnası Belgesi çıkarılmakta ve Gümrük Vergisi Muafiyeti için de Gümrük Gerçekleşme İşlemi yapılarak bu destekten yatırımcılar faydalanmaktadır. 

Kimler Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanabilir?

Gümrük Vergisi Muafiyeti desteğinden Yatırım Teşvik Belgesi almış olan ve ithal olarak makine teçhizat temin edecek tüm yatırımcılar faydalanabilir.  Alınacak makine ve teçhizat için Gümrük Vergisi ödememek için öncelikle yatırım için teşvik belgesi alınmalıdır. Ancak, bazı makine ve teçhizatlar belge alınsa dahi Gümrük Vergisine tabidir. Bu konu hakkında yazının son bölümünde detay verilmiştir. 

Teşvik belgesi alabilmek için bir yatırım kararı olmalı ve söz konusu yatırım teşvik edilmeyecek yatırımlar arasında olmamalıdır. Teşvik edilmeyecek yatırımlar hakkında detaylı bilgi için hazırladığımız sayfayı inceleyebilirsiniz. 

Teşvik edilmeyecek yatırımlar içerisinde olmayan yatırımlar ise 1. ve 2. bölgelerde en az 3 milyon TL ve diğer bölgelerde 1,5 milyon TL asgari sabit yatırım tutarı şartı aranır. Bu tutar bina inşaat makine ve diğer harcamaların toplamı olarak düşünülmelidir ve toplam yatırım süresi normal şartlar altında süre uzatımı hariç 3 yıldır. 

Bu şartları sağlayan firmalar Yatırım Teşvik Belgesi başvurusunda bulunarak ithal edecekleri makine ve teçhizat için Gümrük Vergisi Muafiyeti desteğinden faydalanabilmektedir. 

Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu hakkında detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz

Gümrük Gerçekleşme Listesi Nedir?

Gümrük Gerçekleşme Listesi, E-TUYS üzerinden düzenlenen bir listedir. Yatırım teşvik belgesi kapsamında temin edilecek ithal makine ve teçhizatlar E-TUYS üzerinde teşvik belgesi alırken veya liste değişikliği ile tanımlandıktan sonra söz konusu liste oluşturulabilir. 

Listenin oluşturulması için ilk adım ithal liste gerçekleşmesi yapılmasıdır. Bu kapsamda yapılacak işlemin gümrükçü ile koordineli halde yapılması önem arz etmektedir. Burada yapılan işlemler GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numarası üzerinden dikkatlice yapılmalıdır. GTİP numarası gümrükte gerçekleşecek işlemden farklı ise burada yapılacak işlem öncesi liste değişikliği işlemi yapılarak GTİP güncellemesi yapılmalıdır. 

İthal liste gerçekleşme işleminin ardından Gümrük Gerçekleşme Listesi sayfasına gelinir ve buradaki bilgiler gümrükçüye gönderilir. İthalat işlemi yapılacak tüm makine ve teçhizat için bu işlemin yapılması ve gümrükçüye gönderilmesi önem arzetmektedir. 

Gümrük Belge ID Nasıl Alınır?

Gümrük Gerçekleşme Listesinde Gümrük Belge ID numaralarına erişilebilmektedir. Bu numaralar gümrük işlemlerinin yapıldığı Tek Pencere Sistemi (TPS) numaralarıdır. Söz konusu numara bilgisi gümrükçülere iletilir ve gümrükteki işlemler için gerekli muafiyetin sağlanması bu numaralara bağlıdır. 

Gümrük Belge ID iletirken, makine adının, adedi veya setinin, teşvik belgesi numarasının ve tarihinin net olarak iletilmesi gerekmektedir. Burada yapılacak yanlış işlemler sonucunda makine gümrükten muafiyet ile hemen çekilemeyebilir, işlem gecikebilir ve bu gecikmeden kaynaklı gümrük masrafları çıkabilir. 

Gümrük gerçekleşme işlemi yapılırken iyi bir teşvik danışmanı ve gümrük müşaviri ile çalışmak önemlidir. 

Gümrük Vergisi Muafiyeti Uygulanamayan Makine Teçhizat

2012/3305 sayılı Karar ile yürütülen yatırım teşvik mevzuatında bazı makine ve teçhizat belge kapsamında ithal edilecek olsa bile gümrük vergisinden muafiyet alamamaktadır. 

Söz konusu makine ve teçhizat mevzuatın ekinde yer almaktadır. Belirlenen GTİP kodları belge kapsamında temin edilebilmektedir. Ancak Gümrük Vergisi ödenmektedir. Bu makine ve teçhizat KDV’den muaf olarak temin edilebilir.

Bir diğer husus ise ilave gümrük vergileridir. İlave gümrük vergileri Gümrük Vergisi Muafiyeti destek unsuru kapsamında görülmemektedir. Bu nedenle çekilecek makine ve teçhizat yukarıda belirtilen listede olmasa dahi ilave gümrük vergisi varsa bu vergiye tabidir. 

Yatırım Projeniz mi var?

Yatırım planlarınızı teşvik belgesi almadan gerçekleştirmeyin. Uzman ekibimizle konuşarak hangi destekleri alabileceğinizi öğrenebilir ve başvuru şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

proje

Yatırım Teşvik Belgesi almak için bize danışın

Ülkemizdeki gibi yatırım ortamının rekabetçi olduğu ve finansal erişimin kısıtlı olduğu bir ortamda yatırım teşvik belgesi alarak bir yatırıma başlamak büyük öneme sahiptir. Bu kapsamda yapılacak başvurular ve verilecek taahhütler firmanın gelecek yıllarda sorun yaşamaması için titizlikle uzman bir ekip tarafından hazırlanmalıdır. Teknik Teşvik ekibi olarak 12 yıllık tecrübemiz ile sizler için en uygun işlemleri yapıyoruz.

Yatırımınıza başlamadan önce bizimle mutlaka iletişime geçmenizi öneririz.

Scroll to Top