Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları

KDV İstisnası

KDV İstisnası

KDV İstisnası Nedir?

Yatırım teşvik belgesi sahibi olan firmaların yatırımları kapsamında kullanacakları makine teçhizat, iş makineleri, bilgisayar, yazılım gibi yatırım mallarının KDV’den muaf tutulması anlamına gelir.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV uygulanmaması, yatırım maliyetlerini düşürerek yatırımcılara destek sağlamayı amaçlar. Bu sayede, yatırım yapmak isteyen firmaların maliyetleri azalır ve yatırım yapmaları daha kolay hale gelir. Ayrıca, yatırım teşvik belgesi sahibi olan firmaların makine ve teçhizata erişiminin kolaylaşması da amaçlanır.

KDV muafiyetinden yararlanmak için, yatırım teşvik belgesi sahibi olmak gerekmektedir. Yatırım teşvik sisteminde belge alabilen tüm yatırımlarda KDV İstisnası desteği bulunmaktadır. Teşvik belgesi alındıktan sonra KDV İstisna Belgesi çıkarılmakta ve bu destekten yatırımcılar faydalanabilmektedir. 

Kimler KDV İstisnasından Yararlanabilir?

KDV İstisnası desteğinden Yatırım Teşvik Belgesi almış olan tüm yatırımcılar tarafından kullanılabilir. Alınacak makine ve teçhizat için KDV ödememek için öncelikle yatırım için teşvik belgesi alınmalıdır. 

Teşvik belgesi alabilmek için bir yatırım kararı olmalı ve söz konusu yatırım teşvik edilmeyecek yatırımlar arasında olmamalıdır. Teşvik edilmeyecek yatırımlar hakkında detaylı bilgi için hazırladığımız sayfayı inceleyebilirsiniz. 

Teşvik edilmeyecek yatırımlar içerisinde olmayan yatırımlar ise 1. ve 2. bölgelerde en az 3 milyon TL ve diğer bölgelerde 1,5 milyon TL asgari sabit yatırım tutarı şartı aranır. Bu tutar bina inşaat makine ve diğer harcamaların toplamı olarak düşünülmelidir ve toplam yatırım süresi normal şartlar altında süre uzatımı hariç 3 yıldır. 

Bu şartları sağlayan firmalar Yatırım Teşvik Belgesi başvurusunda bulunarak KDV İstisnası desteğinden faydalanabilmektedir. 

Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu hakkında detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz

KDV İstisna Belgesi Nedir?

KDV İstisna Belgesi, KDV kanunlarına göre belirli malların veya hizmetlerin KDV’den muaf tutulması için verilen bir belgedir. Bu belge, vergi mükelleflerinin ilgili mal veya hizmetlerin KDV’den istisna olduğunu kanıtlamasını ve KDVsiz fatura kesilmesini sağlar. 

Bu belge üretici, tedarikçi veya hizmet sağlayıcı tarafından talep edilmektedir. Yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV istisnalı olarak alınacak bir mal veya hizmetin KDV’siz faturalandırılması için hem satıcı hem de yatırımcı tarafından bu belge aranmaktadır. Yatırımcı aldığı istisna belgesini sunarak satıcının da mevzuat kapsamında KDV’siz fatura kesebilmesini sağlar. Belge, KDV kanunlarına uygun olarak verilen bir hizmet veya malın istisna kapsamında olduğunu belirtir ve bu ürünlerin veya hizmetlerin KDV’siz olarak satılabileceğini gösterir.

Söz konusu belge, genellikle makine ve teçhizatlar için yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılır. Bu belge, KDV kanunlarına göre KDV’den muaf tutulan malların veya hizmetlerin doğru bir şekilde belgelendirilmesine yardımcı olur.

KDV İstisna Belgesi, vergi mükellefleri tarafından, ilgili mal veya hizmetlerin KDV’den istisna olduğunu göstermek için resmi işlemlerde sunulmalıdır. 

KDV İstisna Belgesi Nasıl Alınır?

E-TUYS sistemi aracılığıyla hazırlanan ve düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi onaylandığında, firma tarafından KDV İstisna Yazısı alınabilmesi için İnternet Vergi Dairesi web sayfasına girilerek KDV İstisna Belgesi Talep Formu doldurulması gerekmektedir. Bu form doğru şekilde doldurulduktan sonra ilgili vergi dairesinden elden yazı olarak temin edilebilmektedir. 

KDV İstisna yazısı talep edebilmek için aşağıdaki yol izlenebilir: 

  • İnternet Vergi Dairesi web sayfasına firma kullanıcı bilgileri ile giriş yapılır. 
  • Giriş yaptıktan sonra KDV İADE İŞLEMLERİ sekmesi altında bulunan KDV İstisna Belgesi İşlemleri seçeneği seçilir. 
  • Yeni belge müracaatı seçilir ve makine teçhizat için belge talep edilecekse 9/A seçeneği seçilir. Bina inşaat için müracaat ise 7/A imalat sanayi ve turizm yatırımları için olan madde seçilir.
  • Talep yapılır ve Vergi Dairesinden ilgili yazı elden teslim alınır.  

Bina İnşaat İçin KDV İstisnası Belgesi Nasıl Alınır?

28 Mayıs 2022 tarihinde Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklik ile Yatırım Teşvik Belgesi alan İmalat Sanayii ve Turizm yatırımları için bina inşaat harcamaları da KDV istisnası kapsamına alınmıştır. 

Bu kapsamda, teşvik belgesi sahibi imalat sanayindeki tüm firmalar yatırımları kapsamında yapacakları bina inşaat harcamalarının listesini oluşturarak internet vergi dairesi üzerinden istisna belgesini talep edebilmektedir. Bu belge onaylandıktan sonra satıcı firmalara belge sunularak bina inşaat harcamaları kapsamındaki tüm mal ve hizmet teminleri KDV’siz olarak gerçekleşebilmektedir. 

Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında bina inşaat harcamaları için tutar girilmiş olmasıdır. Bu sebeple belge müracaatı yapılırken yapılacak bina ve inşaat hakkında bilgiler dikkatlice ve uzman kişiler tarafından belgeye eklenmelidir. 

Yatırım Projeniz mi var?

Yatırım planlarınızı teşvik belgesi almadan gerçekleştirmeyin. Uzman ekibimizle konuşarak hangi destekleri alabileceğinizi öğrenebilir ve başvuru şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

proje

Yatırım Teşvik Belgesi almak için bize danışın

Ülkemizdeki gibi yatırım ortamının rekabetçi olduğu ve finansal erişimin kısıtlı olduğu bir ortamda yatırım teşvik belgesi alarak bir yatırıma başlamak büyük öneme sahiptir. Bu kapsamda yapılacak başvurular ve verilecek taahhütler firmanın gelecek yıllarda sorun yaşamaması için titizlikle uzman bir ekip tarafından hazırlanmalıdır. Teknik Teşvik ekibi olarak 12 yıllık tecrübemiz ile sizler için en uygun işlemleri yapıyoruz.

Yatırımınıza başlamadan önce bizimle mutlaka iletişime geçmenizi öneririz.

Scroll to Top