Yatırım Teşvik Belgesi

Finansal Kiralama (Leasing) İşlemleri

Yatırım Teşvik Belgesi Finansal Kiralama

Finansal Kiralama (Leasing) Nedir?

Finansal kiralama (leasing), bir varlığın kullanım hakkını belirli bir süre için bir taraftan diğer tarafa devretmek suretiyle gerçekleştirilen bir finansman yöntemidir. Bu yöntemle, leasing şirketi, müşterisine belirli bir süre için bir varlığın kullanım hakkını verir ve belirlenen süre sonunda müşteri bu varlığı satın alabilir.

Finansal kiralama, özellikle işletmeler tarafından sıklıkla kullanılan bir finansman yöntemidir. İşletmeler, yatırım yapacakları varlıkları satın almaları yerine finansal kiralama yoluyla bu varlıkları kullanma imkanı bulurlar. Bu sayede, yatırım yapmak için gerekli sermayeyi daha az harcayarak, nakit akışını koruyabilirler.

Finansal kiralama, taşıt, makine, ekipman, yazılım, bina gibi birçok farklı varlık türü için kullanılabilir. Kiralama süresi, kiralamaya konu olan varlığın ömrüne ve kullanım amacına göre belirlenir. Kiralama süresi sonunda, müşteri varlığı satın almak istemezse, leasing şirketi varlığı geri alır veya müşteriyle yeni bir anlaşma yapabilir. Ancak teşvik belgesine konu finansal kiralama işlemlerinde makine teçhizat geri alınmaz, firmaya devredilir. 

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Finansal Kiralama

Yatırım teşvik belgesi kapsamında finansal kiralama işlemi yapmak mümkündür. Belge kapsamında temin edilebilecek makine ve teçhizatlar için finansal kiralama şirketi ile anlaşılıp, makinenin alımı vadeli şekilde yapılabilir. Bu sistemde alınan makine kredi alınmış gibi değerlendirilerek taksit taksit yatırımcı tarafından finansal kiralama şirketinden devir alınır. 

Belge kapsamında makinenin faturası başta finansal kiralama şirketine kesilir, sonrasında ödemelerin bitmesi ile finansal kiralama şirketinden teşvik belgesi sahibi şirket makineyi devir alır. Böylece alınacak makine ve teçhizat için finansman kolaylığı sağlanmış olur. 

Finansal kiralama işlemlerinde teminat makinenin kendisidir. Belge kapsamında makine finansal kiralama ile alınıp taksitleri ödenmez ise finansal kiralama şirketi makineyi yatırımcıdan geri alabilir. 

Mevzuat açısından finansal kiralama firması ve teşvik belgesi sahibi firma müteselsilen sorumlu bulunmaktadır. 

Finansal Kiralama Sözleşmesi

Finansal kiralama sözleşmesi, finansal kiralama işleminin tarafları arasında imzalanan resmi bir sözleşmedir. Bu sözleşme, finansal kiralama şirketi ile kiralama yapan kişi veya şirket arasında varlığın kullanımı ve ödeme koşullarını belirler.

Finansal kiralama sözleşmesi, genellikle şu bilgileri içerir:

  • Kiralama konusu varlığın tanımı ve belirlenmesi
  • Kiralama süresi ve ödeme planı
  • Kiralama bedeli ve faiz oranları
  • Varlığın bakım, onarım ve sigorta gibi masrafları kimin tarafından karşılanacağı
  • Kiralama sonunda varlığın satın alınması veya geri verilmesi seçenekleri
  • Kira süresince müşterinin varlığı kullanması ve koruması gereken kurallar ve koşullar
  • Sözleşmenin feshedilmesi veya sona ermesi durumlarında uygulanacak prosedürler

Finansal kiralama sözleşmesi, kiralama işleminin tarafları arasında bir güven unsurudur ve tarafların haklarını ve yükümlülüklerini belirleyen bir belgedir. Bu nedenle, finansal kiralama sözleşmesi dikkatlice incelenmeli ve her iki taraf da sözleşmedeki koşulları anlamalı ve kabul etmelidir.

Liste Değişikliği İhtiyacı

Finansal kiralama (leasing) sözleşmeleri, yatırım teşvik belgesi kapsamında onaylı makine ve teçhizat listelerinde yer alan makineler için yapılabilmektedir. Ancak, bazı durumlarda bu listelerde bulunmayan makine teçhizatlar da finansal kiralamaya konu olabilmektedir. Böyle durumlarda öncelikle finansal kiralama ile temin edilecek makine ve teçhizat liste değişikliği işlemi yapılarak belge kapsamına alınmalıdır. Sonrasında finansal kiralama başvurusu yapılmalıdır. 

Aynı şekilde bazı durumlarda finansal kiralama sözleşmesi kapsamında makine ve teçhizat isimleri, gtip numaraları, adet/set birimleri ve tutarları farklı olarak belirlenebilir. Böyle durumlarda da yine liste değişikliği yapılarak söz konusu kalemlerin sözleşmede yer alan bilgilere göre güncellenmesi gerekmektedir. 

Liste değişiklikleri hakkında daha detaylı bilgi almak için liste değişikliği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Finansal Kiralama Başvurusu

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında finansal kiralama yani leasing işlemlerinin onaylatılması için leasing başvurusu E-TUYS üzerinden yapılmalıdır. Bu kapsamda finansal kiralama şirketinin de vergi numarası girilerek sistem üzerinde bir kayıt oluşturulur ve SGK borcu yoktur belgesi eklenir. Bu işlem sonrasında finansal kiralama firmasına bilgi verilir ve firma da kendi bilgilerini girerek iki bilgiyi bir araya getirir ve iki taraf da başvurusunu yapar. 

Söz konusu müracaatlar Bakanlık uzmanları tarafından incelenerek uygun bulunduğu takdirde onaylanır. Bu işlem sonrasında finansal kiralama işlemi gerçekleşebilir. Finansal kiralama kurumlarına ulaşmak için bu linke göz atabilirsiniz. 

Yatırım Projeniz mi var?

Yatırım planlarınızı teşvik belgesi almadan gerçekleştirmeyin. Uzman ekibimizle konuşarak hangi destekleri alabileceğinizi öğrenebilir ve başvuru şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

proje

Yatırım Teşvik Belgesi almak için bize danışın

Ülkemizdeki gibi yatırım ortamının rekabetçi olduğu ve finansal erişimin kısıtlı olduğu bir ortamda yatırım teşvik belgesi alarak bir yatırıma başlamak büyük öneme sahiptir. Bu kapsamda yapılacak başvurular ve verilecek taahhütler firmanın gelecek yıllarda sorun yaşamaması için titizlikle uzman bir ekip tarafından hazırlanmalıdır. Teknik Teşvik ekibi olarak 12 yıllık tecrübemiz ile sizler için en uygun işlemleri yapıyoruz.

Yatırımınıza başlamadan önce bizimle mutlaka iletişime geçmenizi öneririz.

Scroll to Top