Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

Sigorta Primi işveren Hissesi Desteği

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Nedir?

Sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan bir destek unsuru olarak işletmelere verilen bir teşvik türüdür. Bu teşvik ile işletmeler, çalışanlarına ödedikleri sigorta primlerinin işveren hissesi için belirli bir oranda destek alabilirler.

Sigorta primi işveren hissesi desteği, bölgesel teşvik uygulamaları, öncelikli yatırımlar ve stratejik yatırımlar kapsamında verilmektedir. Söz konusu yatırım türüne işletmenin yatırım yaptığı bölge, sektör, sabit yatırım tutarı gibi kriterler dikkate alınarak belirlenir. Teşvik belgesi kapsamında sağlanan destekler arasında yer alan sigorta primi işveren hissesi desteği, işletmelerin mali yükünü hafifletmeye ve rekabet gücünü artırmaya yardımcı olur.

Bu destek sayesinde işletmeler, çalışanlarına ödedikleri sigorta primlerinin işveren hissesinin bir kısmını ödemeyerek, maliyetlerini düşürebilirler. Bu da işletmelerin daha verimli çalışmalarına, istihdamı artırmalarına ve ekonomik büyümeye katkıda bulunmalarına olanak sağlar.

Kimler Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinden Yararlanabilir?

Sigorta primi işveren hissesi desteğinden, bölgesel teşvik uygulamaları, öncelikli yatırımlar ve stratejik yatırımlar kapsamında düzenlenen yatırım teşvik belgesine sahip olan işletmeler yararlanabilir. 

Yatırım teşvik belgesi almak için işletmelerin belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar arasında yatırım yapılan sektör, bölge, sabit yatırım tutarı gibi kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere uygun olan işletmeler, bölgesel ve üzeri yatırım teşvik belgesi alarak sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanabilirler.

Sigorta primi işveren hissesi desteği, işletmenin çalışanlarına ödediği sigorta primlerinin işveren hissesinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması şeklinde sağlanır. Bu destek sayesinde işletmeler maliyetlerini düşürebilir, daha verimli çalışabilir ve istihdam yaratma konusunda daha başarılı olabilirler.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Ne Zaman Kullanılır?

Sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan bir destek unsuru olarak işletmelerin sigorta primlerinin işveren hisselerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması amacıyla verilir. Sigorta primi işveren hissesi desteği yatırım kapsamında gerçekleşen istihdama göre belirlenmektedir. 

Bu destek, yatırım teşvik belgesi kapsamı yatırımın bittikten sonra kapanış işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından kullanılabilir. Yatırım teşvik belgesi tamamlama vizesine ilişkin bilgi almak için linke tıklayınız.

Yatırımcı tarafından yatırımın bulunduğu ilin SGK Müdürlüğüne başvurulur ve yatırım teşvik belgesi kapanışına dair bilgiler bildirilir. Bu kapsamda onaylanan ilave istihdam kadar destek başlayabilmektedir.

Destek süresi belgede belirtilen süre kadardır. Teşvik belgesinde kayıtlı olan süre desteğin ilk başladığı tarihten itibaren başlar ve her bir istihdam için ayrı ayrı belirtilen süre kadar uygulanmaz.

Hesaplanan indirim tutarı SGK ödemelerinde düşülerek uygulanmaktadır. 

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Tutarı Ne Kadardır?

Yararlanılacak Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen ilave istihdam kadar, teşvik belgesinde belirtilen süre ile uygulanmaktadır. İlave istihdam sayısı, yatırım komple yeni ise yatırım kapsamında sağlanan istihdamı ifade etmektedir. Eğer yatırım tevsi bir yatırım ise yani kapasite artışı var ise ilave istihdam mevcut istihdamın üzerine eklenen kişi sayısını ifade eder. 

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği asgari ücret üzerinden uygulanmakta olup, ücretin %15,5 oranı kadardır. 2023 yılı asgari ücretine göre aylık 1.551,24 TL’dir. Bu tutar yıllık olarak hesaplandığında bir personel için 18.615 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Desteğin bölgelere göre üst limitleri bulunmaktadır. En yüksek desteklerin verildiği 6. bölgede üst limiti bulunmamaktadır. Örneğin 6. bölgede yapılacak bir tekstil yatırımında 200 kişi ilave istihdam sağlanırsa, 10 yıl süreyle yıllık 3.7 Milyon TL’lik bir katkı öngörülebilir. Diğer bölgelerde destek üst limitleri de şu şekildedir: 1. Bölgede toplam yatırım tutarının %10’u, 2. bölgede %15’i, 3. bölgede %20’si, 4. bölgede %25’i ve 5. bölgede %35’i kadardır. 

Yatırım Projeniz mi var?

Yatırım planlarınızı teşvik belgesi almadan gerçekleştirmeyin. Uzman ekibimizle konuşarak hangi destekleri alabileceğinizi öğrenebilir ve başvuru şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

proje

Yatırım Teşvik Belgesi almak için bize danışın

Ülkemizdeki gibi yatırım ortamının rekabetçi olduğu ve finansal erişimin kısıtlı olduğu bir ortamda yatırım teşvik belgesi alarak bir yatırıma başlamak büyük öneme sahiptir. Bu kapsamda yapılacak başvurular ve verilecek taahhütler firmanın gelecek yıllarda sorun yaşamaması için titizlikle uzman bir ekip tarafından hazırlanmalıdır. Teknik Teşvik ekibi olarak 12 yıllık tecrübemiz ile sizler için en uygun işlemleri yapıyoruz.

Yatırımınıza başlamadan önce bizimle mutlaka iletişime geçmenizi öneririz.

Scroll to Top