Yatırım Teşvik Belgesi
Sektörel Destekler

Güneş Enerjisi Santrali Yatırımları

Güneş Enerjisi Santrali Yatırımları

Güneş Enerjisi Santrali (GES) Yatırımları Nedir?

Güneş enerjisi santrali (GES) yatırımları, güneş enerjisini kullanarak elektrik üretmek amacıyla yapılan yatırımlardır. GES’ler, fotovoltaik (PV) veya termal güneş enerjisi sistemleri (CSP) gibi teknolojiler kullanarak güneş enerjisini toplarlar.

Fotovoltaik sistemler, güneş ışınlarını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren panellerden oluşur. Termal sistemler ise güneş enerjisini toplayan bir dizi aynayı kullanarak ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür.

GES’ler, güneş enerjisinden kaynaklanan çevresel kirlilik oluşturmadığı için çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, güneş enerjisi sınırsız bir kaynak olduğundan, uzun vadede düşük maliyetli bir enerji kaynağıdır.

Ülkeler, GES’lerin kurulumunu teşvik etmek için teşvikler ve vergi indirimleri gibi çeşitli politikalar uygulamaktadır. GES’ler, birçok farklı ölçekte inşa edilebilir ve küçük ölçekli uygulamalar evlerde kullanılan güneş panelleri gibi olabilirken, büyük ölçekli uygulamalar megawattlarca elektrik üreten santraller olabilir.

GES Yatırımları

GES Yatırımları Hangi Desteklerden Faydalanır?

Ülkemizde GES yatırımları Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında iki farklı şekilde desteklenmektedir. Bu destekler yatırımın türüne göre belirlenmektedir. Söz konusu destekleme tipleri aşağıda yer alamaktadır:

  1. Lisanssız Üretim: Lisanssız üretime dayalı GES yatırımları belirli şartlar altında bölgesel desteklerden faydalanabilmektedir. 1., 2. ve 3. ve 4. bölgelerde 4. bölge desteklerinden faydalanılabilmektedir. 5. ve 6. bölgede ise o bölgelerin destekleri uygulanmaktadır. Ancak GES yatırımlarında faiz desteği uygulanmamaktadır. Bunun dışında, KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Destekleri belirtilen bölge kriterlerine göre uygulanabilmektedir. Desteklerle alakalı detaylı sayfamızı incelemek için tıklayınız
  2. Lisanslı Üretim: Lisanslı üretim kapsamında ise, GES yatırımları tüm bölgelerde Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. Bu kapsamda alınacak makine ve teçhizat için KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destek unsurları kullanılabilmektedir. 

GES Yatırımları İçin Özel Şartlar ve Kısıtlar Nelerdir?

GES Yatırımları Lisanslı ve Lisanssız olmak üzere iki farklı sınıfta desteklenmektedir. Lisanslı Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarında en önemli kısıtlama yatırımın lisans alabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından konulan yatırımın en az 5MW olması gerekliliğidir. Bu kısıtı aşabilen yatırımlar alınacak kuruluş izinleri ile Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında yatırım teşvik belgesi alabilirler. 

Lisanssız üretim kapsamında ise 240kW sınırı bulunmaktadır. 240kW kapasiteyi geçen ve modernizasyon cinsinde olmayan yatırımlar 4. bölge desteklerinden faydalanabilmektedir. Ancak bu şartları sağlayamayan yatırımlar ne yazık ki teşvik belgesi alamamaktadır. 240kw sınırını geçebilmek bu nedenle önemlidir. GES projesi için görüşmelere başlamadan önce mutlaka teşvik konusunda uzman kadromuzla görüşmenizi önermekteyiz. 

GES Projelerinde Teşvik Belgesi Müracaatında Hangi Evraklar Gereklidir?

Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırımcılardan yatırıma ve yatırımcıya işikin bilgi ve belgeler istenmektedir. Bu istenen belgeler yatırımlara göre farklılaşabilmektedir. Bazı evraklar tüm yatırımlar için istenmekte bazıları ise belirli koşullar altında istenebilmektedir.

Yatırım teşvik belgesi kapsamında tüm firmaların sağlaması gerektiği bilgi ve belgeler yatırım ve makina ve teçhizat hakkında detaylı bilgiler ve SGK borcu yoktur belgesidir. Ancak Lisanssız üretim kapsamında teşvik belgesi başvurusunda aranan 4 adet ekstra belge vardır. Bunlar: 

  1. TEDAŞ Proje Onayı
  2. Tek Hat Şeması
  3. Çağrı Mektubu
  4. Bağlantı Anlaşması Onayı

Bu belgelerin sağlanması halde yatırım teşvik belgesi düzenlenebilmektedir. Sağlanamaması durumunda ise, Bakanlık tarafından eksik belge sebebi ile başvuru reddedilecektir. Yatırımcılarımızın bu belgeleri yatırım öncesinde temin etmesi gerekmektedir. Teknik teşvik olarak bu belgelerin nasıl temin edilebileceğine ilişkin yönlendirme yapabilen uzman kadromuz ile firmaların en az karışık şekilde işlerini çözmelerini sağlamaktayız. 

Yatırım Projeniz mi var?

Yatırım planlarınızı teşvik belgesi almadan gerçekleştirmeyin. Uzman ekibimizle konuşarak hangi destekleri alabileceğinizi öğrenebilir ve başvuru şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

proje

Yatırım Teşvik Belgesi almak için bize danışın

Ülkemizdeki gibi yatırım ortamının rekabetçi olduğu ve finansal erişimin kısıtlı olduğu bir ortamda yatırım teşvik belgesi alarak bir yatırıma başlamak büyük öneme sahiptir. Bu kapsamda yapılacak başvurular ve verilecek taahhütler firmanın gelecek yıllarda sorun yaşamaması için titizlikle uzman bir ekip tarafından hazırlanmalıdır. Teknik Teşvik ekibi olarak 12 yıllık tecrübemiz ile sizler için en uygun işlemleri yapıyoruz.

Yatırımınıza başlamadan önce bizimle mutlaka iletişime geçmenizi öneririz.

Scroll to Top