Yatırım Teşvik Belgesi Destek Unsurları

Sigorta Primi Desteği

Sigorta Primi Desteği

Sigorta Primi Desteği Nedir?

Sigorta pimi desteği, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında sağlanan bir destek unsurudur. İlave istihdam için uygulanmaktadır. Sadece 6. bölge yatırımlarında bu destek sağlanmaktadır. Yatırım teşvik mevzuatında bu linkten de görebileceğiniz teşvik edilmeyecek yatırımlar dışında kalan ve asgari sabit yatırım tutarını sağlayan yatırımlar 6. bölgede gerçekleşecekse Sigorta Primi Desteği destek unsuru da belge kapsamında yatırımcıya sağlanmaktadır. 

Bu destek ilave istihdam için verilen bir destektir. Destek kapsamında ilave istihdam için ödenecek olan sigorta primi işçi payı ödenmez ve böylece yatırımcıya destek sağlanmış olup, istihdam teşvik edilir. 

Sigorta primi işçi payı brüt ücret üzerinden %14 olarak uygulanmaktadır. Sigorta primi desteği ile %14, sigorta primi işveren hissesi desteği ile de %15,5 tutar destek kapsamına alınmakta ve toplam %30 a yakın tasarruf sağlayabilmektedir. Bu açıdan özellikle SGK desteklerinde üst limitleri bulunmayan 6. bölge için önem arz etmektedir. 

Kimler Sigorta Primi Desteğinden Yararlanabilir?

Sigorta Primi Desteğinden yararlanmak isteyenler, yatırım teşvik belgesi sahibi olmalıdır. Ayrıca bu destek sadece 6. bölgede uygulanmaktadır. 6. bölgede yapılacak olan yatırımlar için alınan yatırım teşvik belgeleri bu desteği içermektedir.

Yatırım teşvik belgesi, yatırımcılara çeşitli teşvikler ve avantajlar sağlamak amacıyla verilir ve söz konusu destek de bu teşvikler arasında yer alır. Yatırım teşvik belgesinin 6. bölgede yapılacak bir yatırım için düzenlenmiş olması gerekmektedir. Yatırım teşvik belgesi başvurusu konusunda detaylı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz. 

Sigorta Primi Desteğinden şahıs firmaları, limited şirketler, anonim şirketler, kobiler, büyük firmalar, iş ortaklıkları vb. gibi Türkiye’de yerleşik şahıslar ve tüzel kişiler faydalanabilmektedir. 

Sigorta Primi Desteği Ne Kadardır?

Sigorta Primi Desteği sadece 6. bölgede düzenlenmiş. yatırım teşvik belgeleri kapsamında verilmektedir. Destek süresi 10 yıldır. İlave istihdam sayısı kadar 10 yıl süreyle uygulanmaktadır. 

Bu destek asgari ücret üzerinden uygulanmaktadır. 2023 yılında asgari ücret üzerindeki sigorta primi işçi hissesi %14 olarak uygulanmaktadır. Bu da 2023 Ocak asgari ücretine göre 1.401,12 TL olarak uygulanmaktadır. Bu kapsamda sigorta primi desteği de 1.401,12 TL olarak uygulanır. Toplam yatırım tutarına göre üst limiti 6. bölge için yoktur. 

Örneğin bir tekstil yatırımı 6. bölgede yapılırsa ve yaklaşık 200 kişi istihdam sağladığını düşünürsek, sadece sigorta primi desteğinden 200 kişi için aylık 1.401,12 TL’den yaklaşık 280 bin TL, yıllık  yaklaşık 3,4 Milyon TL fayda sağlanmaktadır. Destek süresi olan 10 yıl süresince ise 34 Milyon TL destekten faydalanabilmek mümkündür. 

Sigorta Primi Desteği Nasıl Kullanılır?

Sigorta Primi Desteği için öncelikle yatırım için teşvik belgesi alınmalıdır. Yatırımın 6. bölgede yer alan bir ilde  desteklenmesi gerekmektedir. Bu tür yatırımlara sigorta primi desteği sağlanabilmektedir. 

Yatırım teşvik belgesine başvurmak için ilgili sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

Desteğe başvurabilmek için ilk olarak yatırımın tamamlanması gerekmektedir. Yatırım tamamlandıktan sonra tamamlama vizesi için E-TUYS üzerinden başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında yapılan inceleme neticesinde eksik evraklar tamamlanmalı ve tamamlama vizesi ekspertizi eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. 

Ekspertiz sonrası yatırım teşvik belgesinin tamamlandığına dair onay yazısı geldikten sonra destek başlayabilmektedir. İlave istihdam kadar kişinin asgari ücrete tekabül eden SGK işçi payı kadar muafiyet sağlanmaktadır. Bu destek için bağlı bulunan SGK İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmak gerekmektedir. 

Başvuru tarihinden itibaren 10 yıllık destek süreci başlamaktadır. Her işçi için ayrı ayrı 10 yıl uygulanmamaktadır. Toplam 10 yıl uygulanmaktadır. Örneğin Teşvik belgesinde ilave istihdam 100 adet bulunmuş, ancak istihdam edilen kişi sayısı 70 olabilir. Bu durumda 70 kişi için destek uygulanmakta, istihdam edilen kişi sayısı artarsa da 100 kişiye kadar uygulanmaktadır. Bu kapsamda işlemlerin ne zaman başlatılacağını uzman bir personelle kararlaştırmak daha uygun olacaktır. 

Yatırım Projeniz mi var?

Yatırım planlarınızı teşvik belgesi almadan gerçekleştirmeyin. Uzman ekibimizle konuşarak hangi destekleri alabileceğinizi öğrenebilir ve başvuru şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

proje

Yatırım Teşvik Belgesi almak için bize danışın

Ülkemizdeki gibi yatırım ortamının rekabetçi olduğu ve finansal erişimin kısıtlı olduğu bir ortamda yatırım teşvik belgesi alarak bir yatırıma başlamak büyük öneme sahiptir. Bu kapsamda yapılacak başvurular ve verilecek taahhütler firmanın gelecek yıllarda sorun yaşamaması için titizlikle uzman bir ekip tarafından hazırlanmalıdır. Teknik Teşvik ekibi olarak 12 yıllık tecrübemiz ile sizler için en uygun işlemleri yapıyoruz.

Yatırımınıza başlamadan önce bizimle mutlaka iletişime geçmenizi öneririz.

Scroll to Top